CW Interiors |
 
Virtual World | April 2015

Local Glocal

AVCI Architects design an office for INC Research in Istanbul, which is a small space with a grand vision.
The new office premise of the Istanbul headquarters of INC Research, a multinational pharmaceuticals research company, is at Nida Kule in Göztepe. At 450sq m, the office space is relatively small but the way designers have envisaged it, makes it a visual treat. The key to an arresting design, as seen in the case of this office, is in keeping the layout simple and minimalist. The functional aspects of the setup have been seamlessly integrated with the aesthetics, which is further enhanced with some interesting graphic work by Tolgahan Akbulut of AVCI Architects. The Nida Kule building has relatively low ceiling heights. In this office, the ceiling has been finished with concrete coffer slabs that provided a background to specially designed square strips distributed throughout the space in an abstract pattern. As is the case with their work, AVCI Architects have made ample use of local natural materials for this project, too.

´The main wall that defines the corridor is treated as a surface to incorporate and project the physical and conceptual identity of the space,´ share the designers at AVCI Architects.

Enhancing the details
The central work area spreads out from the corridor that runs along the length of the office. Like the corridor, which is the backbone of this setup, the work area also runs in an uninterrupted stretch. The demarcating factors between the two are established with the use of different materials for the floor and ceilings. As the designers put it, ´Having kept the technical interface (mechanical electrical system) inside of the suspended ceiling of the corridor area, for the ceiling in the open office area we were able to display the original concrete ceilings. The lighting system in this space has been calculated to fit efficiently into the coffer grid in the ceiling and to create a feeling of homogenous randomness.´

Moreover, the mechanical ventilation system, which was integrated into the ceiling coffers, was made out to be part of the ceiling design with the intelligent intervention of lighting. Galvanised pipes have been used on all concrete surfaces for the circulation of the electrical system.

Devising enclosures
The lengthy run of the work area is balanced with private and executive cabins, as well as meeting and conference rooms on either ends of the office. Use of material again comes into play here as glass or anthracite coloured metal partitions are used to demarcate the enclosed areas from the work space.

A similar thought process is seen in the entrance area where a semi permeable partition cordons off the reception desk while providing a visual relief and maintaining a spatial unity. Instead of opaque partitions or walls, the designers have made fine use of a semi permeable material to establish an optical effect of wider space. The posterior surface, separating the reception area from the rest of the office space, also carries the mechanical ventilation devices.

The kitchen area extends into a break-out space for workers to take short breaks, conduct activities and brainstorm. Interestingly, the bar table has been designed to transform into temporary working space for casual meetings.

Defining colours
The colour palette plays a vital role in this office design. Right at the outset, the colour scheme sets the tone of the work culture. The strategic use of ochre on a beige and white background add a fresh look to the space without making it too casual. At the reception area, the coloured metal partition system contributes to the overall visual identity of the space.

The designers explain, ´Inside the private spaces, neutral colours such as white and anthracite have been predominantly used in order to blend harmoniously with concrete surfaces and general colour scheme of the entire office.´

Text: Kamishka Ramchandani
Total Area: 450 sq m
photos: GÜrkam Akay
CONTACT
AVCI Archtiects, 9/4 9/4 Turnacibasi
Sokak, Beyoglu, 34433.
Tel: +90 (0)212 292 79 09.
E-mail: info@avciarchitects.com

Post your comment
Name:  
Email:    
Comments:  
Verification Code:    Change Image

 
 


Advertise Here [728 W x 90 H pixels]