CW Interiors |
 
Private Quarters | March 2014

Design Treet

Inspired by a tree, this home by Sattva Design Studio oozes an earthy vibe.
Kalpvruksh the wish-granting tree is an apt name for this tree-inspired home in Surat. A fatade adorned with tree-and-bird motifs and a generous balcony edged with transparent toughened glass railing proclaim its uniqueness even before you enter it. Inside, designers Keyur Patel and Maitri Patel from local firm Sattva Design Studio have made use of easy lines and neutral colours to create openness and flexibility between spaces. In fact, skillful space management is a striking feature of this home, wherein the designers have incorporated into this two-floor home all that the clients desired: a living room, kitchen, dining area, three bedrooms with attached washrooms along with a gym and theatre room! Thanks to their sprightly design, the initially spiritless, block-like structure now has a personality of its own.

Leading the way
A black Italian marble flooring leads guests to the jaali door which, when closed, doesn ´t look like a door at all. A Ganpati idol at the entrance provides an auspicious touch; the foyer flows into an elegantly designed living room done up aesthetically in brown and black. The highlight of this room is a stone mosaic-clad wall that supports a television unit enclosed in reflective glass that hides the TV when its switched off. The living area spills into an eye-catching dining space with a ceiling hung tap and Corian lights a quirky departure from the staid washbasins one is accustomed to. An MDF jaali in the ceiling separates the dining area from the neutral- coloured kitchen, sparkling with crystal-white tiles and an overhead cabinet with smoked mirrors.

Going up!
An artistically designed wooden Italian staircase leads to the master bedroom, the younger son ´s room and the theatre room on the first floor. The master bedroom has a lavish design with a high bed back and FRP blocks which resemble tiles. A handcrafted light coloured wooden moulding on the panel combines well with the dark veneer. Above, three Corian cube lights with flower motifs cast a mellow light in the room. Then, extending from the bathroom is the walk-in closet, designed to fulfill every need of the lady of the house.

The younger son ´s room has a young and lively feel, with a low bed and a low height window ledge. Family photographs adorn one wall of the room. The theatre room on the same level is designed with jute-covered insulated walls. A line of light smartly incorporated onto the wall serves as a pathway to the doors in the dark.

Working out
The topmost floor has the elder son ´s room, which has a more stylish feel. A SHERA sheet has been cleverly incorporated behind the back of the bed to create privacy for the dressing area. A raised platform with carpet flooring brings a casual element into the room.

For the health concious family, a spacious gym has been installed on the same floor. The modular ceiling panel in this area gives it a muscular feel that is further accentuated by the smoked mirror with motif design on the shutter of the storage unit and the LED bulbs hanging from the ceiling.

Undoubtedly, Kalpvruksh is a practical, cleverly built house with a theme that brings to mind the earthiness of a forest and the trill of a songbird.

Total Area: 1080 sq ft.
Total Cost: Rs.1.45 crore
Text: Monisha Rao
photos: Kamal Bengali

Contact
124, Abhikram Complex,
Opp. Bhulka Bhavan School,Adajan-Hazira road, Adajan, Surat 395 009.

Meet the designers
Keyur Patel and Maitri Patel
Firm: Sattva Design Studio was established in February 2007.
Firm specialisation: Residential and commercial spaces.
Design philosophy: Every wall reflects us so we treat them well.
Philosophy towards life: ´Life ´ itself is a word made from straight lines so never make it complex.
Favourite architect/Designer: Sanjay Puri and Zaha Hadid.

Post your comment
Name:  
Email:    
Comments:  
Verification Code:    Change Image

 
 


Advertise Here [728 W x 90 H pixels]