CW Interiors |
 
Private Quarters | June 2014

Designing dreams

New Delhi-based Chromed Design Studio creates a home that offers soothing views and is comfortably integrated with the landscape.
A second home represents an aspiration for many, and designing one requires that the designer creates for his client a space that lives up to his dreams without compromising on practicality. Constraints of space and often budgets take a back seat here, while creating an experience becomes a priority. This home, designed by Abhyagan Neogi and his team at Chromed Design, caters to this expectation beautifully.

The simple brief that Neogi got for this home in Bijwasan, New Delhi stated that symmetry be given priority and harsh light be avoided whilst ensuring that the home would be filled with natural light throughout. Working on this framework, Neogi had to create a space that justified the large plot.

Poolside views
Beautifully landscaped, Neogi´s design evolves around the pool, which is the central element of the house. The tapering profile of the 75-feet long pool offers a sense of grandeur. The living blocks are designed around it, with one block housing the master bedroom, the son´s room and a family lounge, while the more public spaces are housed in the other block. A room for the parents has been created independently to overlook the pool and a guest block with two rooms stacked over each other keeps close to the public block.

Blending with the landscape
Each room has beautiful teakwood-framed French windows that either slide or fold completely, allowing the interior to merge with the landscape outside. On the other side of the room, the windows offer a view of the central courtyard. The sloping contours of the land have been used to advantage, and ceilings have been kept high to infuse a sense of grandeur. ´In spite of everything being on ground level, the slope creates a sense of gentle undulation, which gives the home its character,´ says Neogi.

Connecting line
The two wings meet together to create a vestibule, the highest part of the building. The entrance on the other side of the vestibule is indicated simply by a grand flight of steps finished in leather-finished cuddapah stone designed as concentric squares rotated at an angle of 15o, doubled up to allow for lounging around and broken up at places to introduce grassed areas. The steps play a key role in negotiating the considerable vertical distance between the ground and the vestibule level.

An earthy red GRC jaali placed on a metal frame gives the entrance façade a rather traditional touch. The skylights in the vestibule bring in light and maintain the sense of openness. At night, these skylights light up with rings of light placed in their circumference.

Internal divisions
The living room is visually segregated from the dining and the kitchen area by an island- like powder room placed strategically in the centre of this space. The living room and the dining area spill out into the red sandstone-paved internal courtyard on one side and the kota-paved platform on the other side through glazed sliding folding doors on the two longer walls of these areas.

Black leather-finished granite flooring in a plank format, cut in angles and placed non- traditionally, complements the hardwood purlins set against the exposed concrete ceiling, giving this area a rugged, yet chic look. A series of steps, placed at various intervals in the internal courtyard, leads one to the grey and purple mosaic-tiled swimming pool. Teak parquet floor set in a herringbone pattern adds warmth to the independent bedroom near the pool.

Personal space
The private wing has a small study with a built-in bench and a poker table right in the centre. A narrow, well-lit corridor leads to the owner´s 12-year old son´s bedroom. A lone white low bed literally becomes the focus of this otherwise plain looking room with stark white walls, leaving ample free space to move about. A couple of steps take one down to the lounge, which connects the master bedroom and the spa block to the son´s bedroom. The son´s bedroom overlooks the vast lawns while the master bedroom overlooks the swimming pool.

Right from the concrete look on the exterior walls created using epoxy paint - to the use of Ita stone in the powder rooms, the inclines on the granite-cut flooring and the overall space planning, each element speaks of careful attention to detail.

By creating subtly differentiated personal and public spaces, ensuring privacy for owners and guests alike, and slickly blending the outdoors with the interiors, Neogi has created a haven of peace and beauty for his clients.

Meet the designers
Nidhi Neogi, Abhayagan Neogi
& Priyanka Mahajan
Firm: Chromed
Design Studio founded in 2010.
Firm specialisation: Boutique architectural and interior projects.
Design philosophy: To provide thoughtful, innovative and most importantly bespoke solutions to all our clients.
Favourite architect/Designer: Bijoy Jain and Kerry Hill.

Total Area: 6,000 sq ft
Design Team: Nidhi Neogi & Priyanka Mahajan
text: Sumisha Gilotra
photos: Ishaan Saxena
Contact
Chromed Design Studio, B-326,
Basement, CR Park,
New Delhi 110 019.
Tel: 011-41406310, 9899654250.

Post your comment
Name:  
Email:    
Comments:  
Verification Code:    Change Image

 
 


Advertise Here [728 W x 90 H pixels]