CW Interiors |
 
Virtual World | June 2015

Spatial wonder

Space, budget and innovative ideas can co-exist on the same page, prove VHV Designs as they create a contemporary office for Vijaydeep Moulds.

Subtracting something obvious and adding something meaningful is what lends simpli¡city to design. VHV Designs highlighted this fact when they created a clean, chic and contemporary look for Mumbai-based Vijaydeep Moulds´ 1,750 sq ft office space.

Vishal Vora, Principal Architect, VHV Designs, designed a petite yet practical office for the client on a Rs 50 lakh budget.

Balanced approach
At first glance, the beige and brown office, with hints of red, looks extremely professional, but as you step in, the understated lounge feel takes over. The bright red couch in the reception welcomes visitors to a simple, yet spatial area, and lights the way to the rest of the office. The ambience of the reception area sets the tone for the design style that follows.

The use of glass partitions to allocate cabins creates an illusion of space and sets up a sharp perpendicular floor plan. Leading to the artificial garden area, the sections along the main passage are almost identical, save for the placement of furniture. The high-gloss white and wood laminated combination highlights the modular tone, while the use of red underscores the informal aspect. The neutral partitions, wall cladding and flooring further enhance the décor.

Functionality meet aesthetics
The uniformity of design across all cabins emphasises the equality among employees. The upward inclined wood panel along the passage wall, the most challenging to execute, follows the flow of metaphorical power from the staff to the executives and finally to the Directors.

Vora said that since the presence of a slope almost always contributes to the success of a workplace, a detailed plan was drawn up involving the architects, carpenters and labourers.

The conference room is a perfect blend of functionality and fashion. It has been cleverly designed with a projector screen as a faux wall when presentations are not in progress. In a no-wastage move, the back wall is clad with remnant bison sheets and adorned with a tinge of red glass. Attention to details like niches to hold papers or leaflets during meetings highlight the architect´s expertise. All spaces of the office have been given equal importance. Be it the lighting in the pantry or the layout of the washrooms, design concepts have been followed to the T.

Lighting up
Considering the monochromatic layout of the office, lighting was a crucial aspect of the interiors. All desks have been equipped with task hanging lighting systems with ordinary tubes inside to give a cosy cum constructive aura. By mounting it at the perfect level, the system illuminates the desk sufficiently. Spot LED lighting in the passages and on select areas are fixed with wall washers.

The balcony section was revamped into a garden with synthetic grass and a glass fence to allow the employees to extend a meeting beyond the boardroom, grab a quick bite or take some time out.

VHV Designs upheld the maxim ´less is more´ by adding corporate charm to the interiors of this office space, while adding a little spunk to it.

Total Area: 1750 sq ft
Total Cost: Approximately Rs.40 Lakh
photos: Mukesh Gajjar

Contact
vHv Designs, Tel: 022-2527 2547, 98206 44345.
Meet the designer
Vishal Vora
Firm: vHv Designs founded in 2002
Firm specialisation: Commercial, residential, retail, hospitality.
Design philosophy: Designing any space with elegant, spacious and timeless design.
Philosophy towards life: Learn, enjoy, accept, give, forgive each day.
Favourite architect/Designer: Sanjay Puri and Philippe Starck.

Post your comment
Name:  
Email:    
Comments:  
Verification Code:    Change Image

 
 


Advertise Here [728 W x 90 H pixels]