CW Interiors |
 
Virtual World | June 2012

A Design Makeover

Dhanashree Khatpe and Bushra Ansari of Studio 5 transform an office, originally comprising four galas, into a comely and lavish workspace.

There is a sense of satisfaction that comes with a job done well and received well. This contentment is much in evidence when Dhanashree Khatpe, Founder and Partner, and Bushra Ansari, Senior Designer, Studio 5, speak about their design for the D-Vois SSV Cables office in Vashi, Navi Mumbai.

Having been presented with a site that comprised four rather worn-out galas, the team was to transform this into a comfortable and functional office setting. "The office has been designed to look classy to reflect the client's persona. We have designed it using shapes and colours to attract people's attention and to encourage walk-in custo­mers," says Khatpe, while Bushra points out that "The client wanted a vaastu compliant design; in fact, he had already specified the locations of certain zones." Working around these specifications, the design team came up with a concept that took into consideration not only the space but also the kind of people working within it, the visitors, the scope of work and zoning options. "What we had in mind was the workability and its effect on the people experiencing the office," she explains.

The result: a contemporary office with sophis­tication and functionality, further enhanced by the futuristic design approach.

'In'sight

A modern façade inspired by the elliptical form of the company's logo frames the entrance to the office. The branding is accentuated by an ochre yellow backdrop; glass doors offer a view of the bright colours and intelligently lit office inside, satisfying the curiosity of the passerby. Bushra adds, "Although we had initially presented a design with clear glass, we eventually had to cover it with frosted film to prevent the sun's harsh glare from entering the office."

Pushing past the doors, one is captivated by a reception desk made of Corian, canti­levered off a stark white column. Referring to this, Khatpe says, "Every designer is sometimes faced with elements that can limit their design approach. However, the trick is to blend these – in this case, the column – into the design and accentuate them rather than hide them."

The white canvas

To the right of the reception desk is a raised platform in composite marble that supports the customer care service desk made of the same material chosen specifically for its seamless nature. The entire area is a white canvas with splashes of colour. White cupboards in laminate serve as storage space; they are set off by black office chairs. White bar stool-like chairs lend a casual and comforting element. Adding colour are the yellow vitrified tiles on the floor and an orange back-painted glass wall.

The other side of the glass wall forms the accounts section of the office. The design of this area has been kept simple, in contrast to the otherwise rich reception area. The work tables have a white base with blue tints and are flanked by brown soft boards. "We believe that any work space should be open to personalisation to enable the employee to work with ease and comfort," says Bushra.

Apart from this, a small conference room is located just off the reception area. This is a simple space that borrows its design from the area outside. It also provides the client the opportunity to showcase his several accolades and achievements.

Italian affair

Adjacent to the accounts area is the rest of the office, reserved for the client's use. This space comes with a separate entrance and makes a great impression with its plush treatment. There are large, Silver Traver­tine marble-clad, flowing columns; streaks of silver in the marble are in harmony with the oak wood flooring and veneer backdrops for the customised seating. In shades of brown, this space flows seamlessly into the client's main cabin, with the Silver Travertine on both the floor and walls.

Here, the main desk is made of Corian, while the storage area is in white laminate. The seating design here imitates the master seat in the lounge area. Intelligent design has resulted in the creation of a bath­room ensconced within the shell of one column – and this bathroom has its fair share of lavishness too!

Design difficulties

Bushra says, "One of our main challenges was to create the design keeping in mind the various constraints – from the vaastu specifications, to the beams and columns that were already present." However, these very challenges were turned into elements that became the USP of the design!

A very potent makeover of an awkward space, one must say!

Total area: 1,326 sq ft
Total cost: Rs 70 lakh
Text: Shanti Padukone
Photos: Prashant Bhat

Meet the designers: Bushra Ansari and Dhanashree Khatpe
Firm: Studio 5, founded in 2007.
Firm specialisation: Interior and architectural design consultancy.
Design philosophy: We believe in transformation.
Philosophy towards life: We design smiles on every face.
Favourite architect/Designer: Asymptote Architecture and Zaha Hadid.

Contact:

Studio 5, First floor, Bhargavdutta CHS, Plot No. 1256/b, Near VIP House, Old Prabhadevi Road, Prabhadevi, Mumbai-400 025. Tel: 022-4300 0009. E-mail: studiofive.07@gmail.com Website: www.studio5.co.in
Post your comment
Name:  
Email:    
Comments:  
Verification Code:    Change Image

 
 


Advertise Here [728 W x 90 H pixels]