CW Interiors |
 
Virtual World | June 2014

Minimalistic makeover

Delhi based Studio Creo creates an organised workspace with clean lines for Bharatiya City´s corporate office at Gurgaon.
Bharatiya City, an organisation that deals in textiles and real estate, has its corporate office in a four storey building in Gurgaon, a business hub on the outskirts of Delhi. Prior to its redesigning by Studio Creo, the office building had demarcated public, office and semi-private spaces. It also had a public area with three showrooms, six meeting rooms with an open format exhibition space of 4,000 sq ft and a cafeteria with a spill out zone. While the first floor had design blocks for the design teams and various administrative offices, the second floor housed the corporate office with cabins for senior management and two meeting rooms. The third floor was a semi private space with the chairman´s cabin, a board room, kitchen, dining area, a spa, a swimming pool, and a bedroom.

Bharatiya City wanted the entire space to be redesigned for more openness, and with different aesthetics. ´The client wanted the office to be planned in an open format with less partitions, particularly for design teams operating under the same design department. They also wanted us to highlight the central staircase created specially to provide an expansive look,´ reveals Parushni Aggarwal, Owner & Creative Director, Studio Creo.

Space Spread
The challenge, thus, lay in using the limited space fully, and yet creating an expansive feeling. Several design elements have been incorporated by the designers for intelligent use of space. For instance, in the two large meeting rooms on the ground floor, sliding glass walls suspended from the ceiling have been installed so that these meeting rooms can be partitioned into six smaller ones when required. The skylight of the central glass atrium has been created to let in daylight and provide a connection with the outer space. In staff areas, the island workstations have been provided overhead storage that is supported from the ceiling, leaving the workstation space free of any hindrance.

Design Delineation
To enhance the transparent layout of the offices and provide them with a contemporary look, wood, glass and steel have been used in abundance. The cafeteria now flaunts a sinuous decorative and acoustic ceiling, while the flooring is different in every area, giving all the floors a distinct identity.

Every department on the first floor distinguishes itself through its own unique colour scheme, like orange for the leather department, green for the textiles section, maroon for the designing blocks etc.

The meeting rooms have modern yet minimalistic furniture from Fantoni, Italy. The eight-foot long elegant pendant lights drop low, close to the tables, suspended on thin wires from the sloping metal purlins above. ´We have used Fantoni and Ikea furniture and workstations extensively, as they are extremely minimal and visibly least obstructive,´ says Aggarwal.

Material Match
Wood glass and natural stones have been used extensively throughout the building, with Khareda stones dominating the flooring. ´Unlike the overly used Italian marble, Khareda stone is a relatively new material procured from distant quarries in Rajasthan. Predominantly dark brown, many of these stone tiles range from light brown to light grey, imparting a natural feel to the floor,´ explains Aggarwal.

Clean, minimalist and expansive, this contemporary office has all the hallmarks of a ´cool´ workspace!

Total Area: 2,000 sq yards
text: Janaki Krishnamoorthi
Contact
Studio Creo, E 52,
New Manglapuri, Mandi Road, Mehrauli, New Delhi - 110030.
Tel: 011 4600 2100
Website: www.studiocreo.com
Meet the designer
Parushni Aggarwal
Firm: Studio Creo Founded in 2010.
Firm specialisation: Interior design & architecture
Design philosophy: Modern, contemporary Philosophy
towards life: Enjoy travel & food
Favourite architect/Designer: Herzog De Meuron

Post your comment
Name:  
Email:    
Comments:  
Verification Code:    Change Image

 
 


Advertise Here [728 W x 90 H pixels]